Geleneksel Çocuk Oyunları-3

Geleneksel Çocuk Oyunları-3

Talim ve Terbiye Kurulunun aldığı karar gereği "2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren ilkokul 1. sınıfta serbest etkinliklerin 2 ders saati; 2 ve 3. sınıflarda 1 ders saati masalları ve geleneksel oyun saati olarak değerlendirilecektir." Bu nedenle masallar ve geleneksel çocuk oyunlarını sitemize ekledik. Görselin üzerine tıklayarak videoyu izleyebilirsiniz.

17-DUDUHAL OYUNU
Oyunculardan iki takım oluşturulur. İki takım arası mesafe en az 2 metre olmalıdır. Takımlar kendi bulunduğu yere düz bir çizgi çizerler. Her takım kendi çizgisi üstüne her oyuncu için üçer taşı üst üste dizerek kulelerini oluştururlar. Kuleler arasında belirli bir mesafe olmalıdır ki bir kule yıkılırken diğerini de yıkmasın. Oyuna başlayacak takım sayışarak belirlenir. Oyuna başlayan takım oyuncuları sırayla diğer takımın taştan kulelerini yerden sürüyerek taş atar ve yıkmaya çalışır. Bu sırada tüm oyuncular taşı atan takımın tarafında olurlar. Taşın atıldığı alanda güvenlik sebebiyle hiçbir oyuncu olmaz. Takım oyuncularının birer atış hakkı vardır. Eğer atılan taş daha önce düşürülmüş taşa denk gelirse yerdeki taş tekrar kuleye yerleştirilir. Takım oyuncularının atışı bittiğinde sıra diğer takım oyuncularına geçer. Bir kuledeki taşların tamamını yıkan takım “Duduhal hal!” diye bağırır ve bir puan alır. En çok puan alan takım kazanmış olur.
(Video için resmi tıklayınız.)


18-DÜĞÜM
Düğüm oyununun amacı kurallara uyarak yumağı düğüm hâline getirdikten sonra düğümü geri çözmektir. Yaş grubuna göre ip yumağının uzunluğu değişkenlik gösterebilir. Oyuncular çember oluşturacak şekilde otururlar. Oyuncular arasından sayışmaca ile oyunu başlatacak oyuncu seçilir. Seçilen oyuncu yumağın ucunu eline bağlayıp istediği bir arkadaşına yumağı atarak oyunu başlatır. Yumağı alan oyuncular ipi elinde tutarak yumağı istediği bir oyuncuya atar. İp yumağı bitene kadar oyuncular yumağı birbirlerine atmaya devam eder. Yumak bittiğinde ipin bittiği oyuncudan başlanarak ortada oluşan düğüm çözülmeye başlanır. Düğüm çözüldükten sonra oyun sona erer.(Video için resmi tıklayınız.)



19-DUR AL VUR
Öncelikle oyuncular çember oluşturacak şekilde toplanırlar ve çemberin tam ortasına topu yerleştirirler. Oyunculardan biri sayışmaca ile ebeyi belirler. Ebe topa doğru koşarken diğerleri de kaçışır. Ebe topu eline alır ve “Dur!” der. Diğer oyuncular oldukları yerde kıpırdamadan dururlar. Ebe elindeki topu diğer oyunculardan birine isabet ettirmeye çalışır. İsabet ederse vurduğu oyuncu ebe olur. Topu alıp ortaya gelene kadar oyuncular kaçışır. Ebe orta alana geldiği anda “Dur!” der ve oyuncular durur. Topu diğer oyunculara isabet ettirmek için topu atar. Herhangi bir oyuncuya isabet etmezse ebe yine kendisi olur, ebe topu alıp yerine geçene kadar diğer oyuncular kaçışır. Oyun bu döngüyle devam eder.(Video için resmi tıklayınız.)


20- ESİR
Oyuna başlamadan önce oyuncular aldım verdim yaparak iki ayrı takım oluştururlar ve takımlarına bir isim belirlerler. Yine bu esnada oyuna bir de hakem seçilir. Oyuna başlarken her takım kendisine kale olarak bir ağaç belirler ve takım oyuncuları elleriyle bu ağaçlara dokunurlar. Oyuncular rakip takımın oyuncularını esir alabilmek için diğer takımın üssüne ulaşmaya çalışırlar. Takımlarının ağaçlarına dokundukları sürece ebelenemezler fakat ağaçtan ellerini çektikleri anda karşı takımın oyuncuları tarafından ebelenebilirler. Ebelenen oyuncu rakip takımın kalesinde kendi takımından bir oyuncu onu kurtarana kadar esir olarak bekler. Aynı takımdaki oyuncu takım arkadaşını kurtarmak isterken esir düşebilir. Karşı takımın oyuncularının tamamı esir alınırsa rakip takımın kalesi ele geçirilmiş olur ve takım bir puan alır. Oyunda en çok puan toplayan takım oyunu kazanır. (Video için resmi tıklayınız.)



21-FASULYE ATMA OYUNU
200 gram kadar kuru fasulye alacak kumaş torba alınır. İçine fasulyeler doldurularak ağzı sıkıca bağlanır. Fasulyelerin dökülmesini önlemek için torbanın ağzı isteğe bağlı olarak dikilebilir. Oyun oynanacak alan çizilir. Büyük bir kare alan içine daha küçük boyutta bir kare, bir yuvarlak, beşgen, üçgen gibi geometrik şekiller çizilir. Bu şekillerin içine puanlar yazılır. Denk getirilmesi zor şekillerin içine daha fazla puan yazılmalıdır. Bir oyun hakemi ve takım oyuncularını belirleyecek iki öğrenci için sayışma yapılır. Takım oyuncularını belirleyecek iki oyuncu aldım verdim yaparak sırayla kendi takımlarını belirlerler. Takımların sırayla fasulye torbalarını atacağı mesafe yaş grubuna göre belirlenebilir (1. sınıfa 2 metre, 2. sınıfa 3 metre gibi). Her oyuncu iki atış yapar. Takımların puan alabilmesi için atılan fasulye torbasının geometrik şeklin içinde yer alması gerekir. Denk geldiği şeklin içinde yazan puanlar toplanacaktır. Alınan puanların toplamı takım puanı olarak hesaplanır. Sınır çizgisine denk gelen atışlardan puan alınamaz. Takım oyuncuları bitene kadar oyun devam ettirilir. Fazla puan alan takım kazanır.(Video için resmi tıklayınız.)


22-HALAT ÇEKME
Halat çekme oyununda kullanılacak halatın tam ortasına bir işaret konulur. İşaretin her iki yanına 2 metre ölçülerek birer mendil daha bağlanır. Böylece oyun alanı belirlenmiş olur. İki takım oluşturmak üzere sayışarak iki oyuncu belirlenir. Bu oyuncular da aldım verdim yaparak takımlarına oyuncu seçmek için sırayı belirlerler. Eşit sayıda oyuncu olacak şekilde takımlar oluşturulur. Oyun esnasında, oyuncuların ayakları dışında destek almaları ve yere oturmaları yasaktır. Yere düz bir çizgi çizilir. Halatın ortasına bağlı mendil, bu çizgi hizasını kesecek şekilde ipe yerleştirilir. İpin iki yanına son mendilin 1 metre uzağına ilk oyuncu gelecek şekilde takımlar karşılıklı ipi tutarak yerleşirler. Verilen komutla halatı çekmeye başlarlar. 2 metre işaretlenen alanı kendi tarafına çeken takım kazanır. Oyun 3 set tekrar edilerek oyunu kazanan takım belirlenir.(Video için resmi tıklayınız.)


23-İLKBAHAR-YAZ-SONBAHAR-KIŞ
Oyunculardan birisi hakem olarak seçilir. Hakemin görevi oyunu yönetmek, yani mevsimlerin isimlerini söylemektir. Ebe olmak üzere iki oyuncu seçilir. Ebelerin amacı hakemin söylediği mevsimlerdeki oyuncuları yakalamaktır. Oyuncular ikişerli grup oluşturarak bir mevsim adı seçerler ve her bir grup bir köşeye çekilir. Oyun, hakemin iki mevsim ismi söylemesiyle başlar; o mevsim adına sahip oyuncular ebelere yakalanmadan yer değiştirmeye çalışırlar. Eğer ismi söylenen mevsimdeki oyuncuların ikisi de ebeye yakalanırsa bu defa onlar ebe olur. Önceki ebeler yeni ebelerin mevsim isimlerini alırlar oyun bu şekilde devam eder. Ebe olmak için tek oyuncunun yakalanması yeterli değildir, iki oyuncunun da yakalanması gerekir.(Video için resmi tıklayınız.)


24-İP ATLAMA OYUNU
İpi tutacak iki oyuncuyu belirlemek için sayışmaca yapılır. Diğer oyuncular ipi tutan bir oyuncunun yanında sıraya geçer. İpi tutan iki oyuncu karşı karşıya geçip dairesel hareketler ile ipi çevirmeye başlarlar. Sıranın başındaki oyuncu, çevrilen ipin içinde ip kendine değmeden bir kere atlayıp çıkmaya çalışır. Bunu başaran oyuncu sıranın sonuna geçer ve sıranın tekrar kendine gelmesini bekler. Tüm sıra birer kere atlayarak turu tamamladığında her turda bir atlama sayısı arttırarak atlamaya devam edilir. Eğer oyuncu ip atlarken ip kendisine değer ya da o tur atlaması gereken sayıdan farklı sayıda atlarsa sayışmada ilk belirlenen oyuncu ile yer değiştirir ve ipi çevirerek oyuna devam eder.(Video için resmi tıklayınız.)
  

25-İSTOP OYUNU
Çocuklar geniş bir çember oluşturacak şekilde ayakta durular. Ebe seçilen oyuncu eline topu alarak oyunculardan birinin ismini söyler ve topu havaya atar. İsmi söylenen oyuncu top yere düşmeden topu tutarsa başka oyuncunun adını söyleyerek topu tekrar havaya atar. Topu kimse tutamaz ve top yere düşerse aynı oyuncu ebe olarak topu yakalayıp “istop” diye bağırır. “İstop” denilmeden önce oyuncular, ebeden olabildiğince uzaklaşmaya çalışırlar. “İstop” denilince oyuncular yerlerinde hareket etmeden dururlar. Bu sırada ebe, oyunculardan birini topla vurmaya çalışır. Birini vurduğu takdirde o oyuncu yeni ebe olur. Kimseyi vuramazsa aynı oyuncu ebe olmaya devam eder. Renkli istop oyununda ise ismi söylenen oyuncu topu tutar tutmaz “İstop” diye bağırır ve arkasından bir renk söyler. Tüm oyuncular yakın çevrelerinden o rengi bulup tutmaya çalışır. Ebe olan oyuncu ise oyuncular rengi bulamadan onlardan birini vurmaya uğraşır. Tüm oyuncular rengi bulur ve bu arada vurulmamış olurlarsa aynı oyuncu tekrar ebe olur. Ebe olan oyuncu söylediği rengi bulamayan bir oyuncuyu vurursa ebe vurulan oyuncu olur.(Video için resmi tıklayınız.)


12345678  


Yorumlar - Yorum Yaz